Adverteren op #Instagram: In 4 stappen

Eind september was het eindelijk zo ver: adverteren op Instagram werd beschikbaar in Nederland. De eerste resultaten liegen er niet om: diverse bedrijven geven aan dat het conversiepercentage hoger ligt dan bij adverteren op Facebook en de kosten per klik lager zijn. Is adverteren op Instagram geschikt voor jouw website of webshop? En hoe stel je het account en de advertenties in? In dit artikel helpen wij je in 4 stappen op weg.

Is adverteren op Instagram interessant voor jouw website of webshop?

Wil je weten of Instagram voor jou een interessant kanaal is om toe te voegen aan jouw marketingmix? Check deze punten en vraag je af of het interessant is om Instagram in te zetten voor jouw account:
 1. Onder jouw doelgroep bevinden zich vooral jongeren Wel 50% van alle Nederlandse jongeren van 15 tot en met 19 jaar gebruikt Instagram en 24% van de jongeren tussen 19 en 24 jaar. Des te ouder de gebruikers, des te minder gebruik wordt gemaakt van Instagram. 90% van de gebruikers is jonger dan 35 jaar. (Bron: Newscom)
 2. Je bent op zoek naar een advertentiekanaal dat gericht is op branding, of het verkrijgen van meer volgers en loyale klanten
 3. Je hebt al een Facebook advertentie account Instagram advertenties schakel je in via de Facebook Editor. Heb jij dus al een advertentie account? Dan is het nog maar een kleine stap om Instagram voor jouw website te testen. Bij Instagram bied je op basis van prijs per klik (CPC) of prijs per 1000 vertoningen (CPM).
 4. Je verkoopt een product/dienst waarvan je goed beeldmateriaal kan maken of bent bereid tijd, geld en moeite te steken in het ontwikkelen van goed materiaal Instagram wordt veel gebruikt ter inspiratie. Advertenties die niet inspirerend genoeg zijn voor gebruikers, zullen ook niet zorgen voor clicks. Het is dus van belang beeldmateriaal te kunnen maken/kopen. Zo zal Instagram voor een webshopeigenaar die kleding of meubels verkoopt, interessanter kunnen zijn dan voor een partij die verzekeringen verkoopt.
 5. Jouw website is responsive Als de webshop geen goede mobiele versie heeft. Instagram advertenties zijn alleen zichtbaar zijn op iOs en Android, niet op desktop en mobiele websites.
 6. Je bent al actief op Instagram Als je al een x-aantal volgers op het Instagram account van je webshop/website hebt, dan zal je al weten welk type post bij jouw volgers en doelgroep het best aansluit.
Heb je na het lezen van deze 6 punten besloten dat Instagram een interessant advertentiekanaal voor jouw business is? Dan raad ik je aan nu te starten met adverteren en niet te wachten tot morgen. Start je nu (in november 2015)? Dan ben je een van de eerdere adverteerders op Instagram en profiteer je dus direct van lagere tarieven doordat er nog weinig concurrenten actief zijn.

Let’s go! Zo adverteer je op Instagram:

Volg de volgende 4 stappen om succesvol te kunnen starten met adverteren op Instagram.

Stap 1: Instagram aan het Facebook Business account koppelen

Om van start te kunnen gaan heb je het volgende nodig: Vervolgens kun je dan de koppeling maken tussen de bedrijfsmanager en het Instagram account:
 1. Ga naar business.facebook.com.
 2. Klik op Bedrijfsinstellingen en daarna op Instagram-accounts.
Nu kun je het Instagram account toevoegen. Je hebt zelf geen Instagram account nodig om te starten met adverteren, toch is het aan te raden er een aan te maken zodat er reacties gegeven kunnen worden onder de advertenties.

Stap 2: Campagne aanmaken

Je kunt zowel advertenties maken voor Instagram via de Power Editor, maar ook via Facebook Ads API. In deze uitleg gaan we alleen in op de werkwijze via de Power Editor omdat wij hier zelf het liefst mee werken.
 1. Ga naar de Power Editor > Tabblad Advertenties beheren.
 2. Klik links in de Editor op het blauwe icoontje in deze afbeelding >
en vervolgens: Campagne maken. 3. Kies Veiling als kooptype en kies een doel die Instagram-ads ondersteunt. Dit zijn nu (november 2015) deze doelen:
 • Klikken naar website.
 • Installatieadvertenties voor mobiele apps.
 • Videoweergaven.

Stap 3: Advertentieset aanmaken

 1. Klik links in de Editor op het donkerblauwe icoontje in deze afbeelding
 2. Voer een naam voor deze set in en klik op Maken.
 3. Selecteer deze nieuwe advertentieset en klik op Bewerken om details betreft Budget en Doelgroep in te stellen. Dit werkt exact zoals adverteren bij Facebook. De verplichte targeting opties zijn: Land, Leeftijd en Geslacht.
 4. Kies bij Plaatsingen voor Instagram.
 5. Klaar? Kies voor Wijzigingen Controleren.

Stap 4: Advertentie op Instagram aanmaken en publiceren

Je kunt Instagram-advertenties zowel via de Power Editor als vanuit een spreadsheet naar de Power Editor uploaden. In deze werkwijze ga ik alleen in op de Power Editor.
 1. Klik links in de Editor op het donkerblauwe icoontje in deze afbeelding
 2. Koppel hier zo nodig de Facebookpagina en het Instagram account aan de bedrijfsmanager.
 3. Kies de website-URL, Tekst, Afbeelding of Video en Aanzet tot actie – button.
 4. Diverse marketeers die Instagram advertenties hebben getest, geven aan dat Instagram verkeer bij direct verkeer binnenkomt. Vul daarom voor de zekerheid de optionele URL tags (= UTM tags) in om een juiste meting te kunnen maken.
 5. Bepaal de conversietracking.
 6. Klik vervolgens op Wijzigingen controleren en de campagne is ingesteld.
Klaar! Wil je vervolgens resultaten bekijken? Dit kan, net als bij Facebook, via de Facebook Editor.

Maar hoe zorg je nu dat jouw Instagram campagne succesvol wordt?

Het aanmaken van een advertentieaccount op Facebook en het instellen van de juiste doelgroep is één, maar een succesvolle èn converterende Instagram campagne / advertentie maken wordt er meer van je gevraagd dan bij Facebook en AdWords.

10 tips voor een goede Instagram advertentie:

 1. Zet geen URL in de tekst van je Instagram advertentie: deze zijn niet klikbaar vanuit de tekst. De gekozen ‘Aanzet tot actie’ button wordt daarvoor gebruikt.
 2. Net als bij Facebook geldt: slechts 20% van de pixels mag bestaan uit tekst en/of logo’s.
 3. De maximale grootte van een advertentie op Instagram is 600 x 315 pixels.
 4. Videoadvertenties mogen niet groter zijn dan 30 MB.
 5. Zorg dat er al een aantal posts op Instagram zijn geplaatst en het account actief oogt. Klikken gebruikers door naar het Instagram account en zien zij dat deze niet erg actief is? Dan zal het account ook niet worden gevolgd. Gebruik populaire hashtags.
 6. Instagram draait niet om tekst, maar om de visuals! Gebruik daarom alleen afbeeldingen van hoge kwaliteit.
 7. Zorg ervoor dat jouw advertentie er niet uitziet als een advertentie. 'Instagrammers' gebruiken Instagram veelal om geïnspireerd te worden. Plaats dus alleen ‘inspirerende’ posts en niet enkel een productafbeelding met in de tekst bijvoorbeeld een korting.
 8. Wees consistent en gebruik bijvoorbeeld een type afbeelding/filter met een gemeenschappelijk thema. Voordat gebruikers een account gaan volgen, kijken ze vaak eerst op de overzichtspagina van het account. Heb jij geen consistente 'time line' opgebouwd, dan wordt je ook niet gevolgd.
 9. Gebruik je bij het maken van een (onbetaalde) post of een advertentie hashtags? Doe op voorhand dan even een onderzoekje in Instagram. Welke hashtags kun je het best gebruiken en worden vaak gebruikt?
Heb je nog vragen betreft adverteren op Instagram? Wij helpen je graag verder op weg. Laat hieronder een bericht achter of neem contact op via ons contactformulier.
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl