Wat doe je wanneer je rankings zijn gedaald?

Een nieuwe dag is aangebroken. Je start je computer en bekijkt als eerste de statistieken van je website. Oh, nee! Je rankings zijn gedaald! Iets dat velen van jullie vast niet onbekend in de oren klinkt. Een goede aanpak is vervolgens belangrijk. Allereerst om te achterhalen waardoor je rankings gedaald zijn, maar daarnaast ook om de juiste vervolgstappen te kunnen ondernemen. Hieronder vind je de 10 belangrijkste stappen, die in kaart zullen brengen waar je drop ontstaan is.

1. Controleer de kern van je website

Voordat je aan de slag gaat met het maken van ingewikkelde analyses, is het goed om eerst de standaard zaken van je website te controleren. Controleer als eerste of je website een 200 status code teruggeeft. Is dit het geval? Dan zit dit in ieder geval goed. Een dergelijke code is een reactie van de server op het verzoek van een aangevraagde pagina. Door middel van een 200 HTTP-status code wordt er aangegeven dat de pagina succesvol is aangevraagd en het verzoek OK is. Een andere reactie van de server zou bijvoorbeeld een 404 kunnen zijn; de pagina wordt niet gevonden. Je kunt de status van je website eenvoudig bekijken via HTTP Status Code Checker of de Chrome extensie ‘Redirect Path’. Daarnaast is het belangrijk om je robots.txt bestand te controleren. Hierin geef je aan zoekmachine bots instructies hoe ze je website moeten lezen. In je robots.txt bestand kun je aangeven welke pagina’s, bestanden, etc. wel en niet door bots gecrawled mogen worden. Zo kan het zijn dat je in je robots.txt pagina’s heb uitgesloten die ervoor hebben gezorgd dat belangrijke pagina’s niet meer worden geïndexeerd door de zoekmachine. Wanneer dat het geval is zal dit je rankings negatief beïnvloeden. http checker

2. Check marketing nieuws & SEO updates

De Penguin en Panda updates van voorheen hebben we niet meer. Algoritme updates vinden tegenwoordig in real time plaats. Aankondigingen vooraf en groot nieuws in de periode dat de nieuwe update wordt uitgerold zijn dus niet meer aan de orde. Wat wel van deze tijd is zijn updates / speculaties op marketing blogs en nieuwssites. Check daarom verschillende online marketing en SEO blogs om te kijken of er iets te vinden is over invloeden van algoritme updates. Daarnaast is Twitter ook een geschikt kanaal voor speculaties over algoritme updates.

3. SEO check: the basics

SEO elementen op je pagina’s zijn zeker nog van invloed op de rankings van je website. Controleer daarom de belangrijkste SEO aspecten van je website:
  • Meta titel: vertelt de zoekmachine waar je pagina over gaat. Controleer of de belangrijkste pagina’s van je website een meta titel bevatten, of deze juist wordt weergegeven én is geoptimaliseerd voor SEO.
  • Meta omschrijving: dit beschrijvende meta element kan het CTR (click-through rates) van je pagina en SEO prestaties bevorderen. Controleer voor de belangrijkste pagina’s of deze is ingevuld, goed wordt weergegeven en geoptimaliseerd is.
  • H1 & H2: deze SEO elementen laten de gebruiker op je site weten waar de pagina over gaat of wat er te vinden is. Wanneer er geen H1- of H2 tag aan je kopjes op je pagina worden gegeven zien zoekmachines dit als normale content. Dit terwijl H1 en H2 belangrijke SEO elementen zijn: voeg deze dus op de juiste manier toe aan je pagina.
  • Content: beschikken de belangrijkste pagina’s waarop je wilt ranken over (voldoende) content? Wanneer dit niet het geval is, is het niet vreemd dat je er niet op rankt.

4. Google Search Console controle

Met Google Search Console heb je gratis inzicht in de aanwezigheid van je website in de Google zoekresultaten. Het bied je toegang tot het bijhouden, controleren en verbeteren van de zichtbaarheid van je website. Bekijk in Search Console of er opvallende wijzigingen zijn te zien in de Google-index: worden er ineens veel meer of minder URL’s geïndexeerd door Google? indexatie Ook is het goed om de crawlgegevens te bekijken. Zijn er crawl errors die moeten worden opgelost? Doen er zich opvallende crawlfouten voor die aanleiding kunnen zijn voor het achteruitgaan van je rankings? crawlfouten

5. Google Analytics Analyse

Google Analytics geeft je inzicht waar je bezoekers vandaan komen en wat ze vervolgens doen op je website. Door een analyse te maken van je organische bezoekers voor en na het teruglopen van je rankings, kun je in kaart brengen of zich opvallende wijzigingen hebben voorgedaan. Zijn er meer of minder organische bezoekers? Wat zijn de meest populaire pagina’s en wat is het bounceratio van deze pagina’s? Hoeveel tijd brengen ze gemiddeld door op een pagina? Op welke pagina haken de meeste bezoekers af? Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het in kaart brengen of belangrijke pagina’s van je website minder presteren dan normaal. Daarnaast is het ook interessant om te kijken of er verschil is tussen mobiele en desktop bezoekers. Deze bezoekers hebben een andere zoekintentie en zullen je website op een andere manier bekijken. mobiel-desktop bezoekers

6. Snelheid van je website

De snelheid van je website is van grote invloed op de SEO prestaties van je website. Een langzame website zal flink minder scoren in Google dan een website met snelle laadtijden. Er zijn verschillende tools waarmee je de snelheid van je website kan bekijken. Een bekende gratis tool van Google is de PageSpeed Tool. Controleer wat de snelheid van je website is op mobiel en desktop. Kleurt je score rood of oranje? Dan is er werk aan de winkel. Gelukkig geeft deze tool je ook inzicht met welke onderdelen je aan de slag moet om je snelheid te kunnen verbeteren. Pagespeed

7. Content check

De kwaliteit van de content op je website is een belangrijke graadmeter voor SEO succes. Is je content uniek? Of bevat deze duplicate content? Bevatten al je belangrijke pagina’s daarnaast (voldoende) content en is deze ook interessant genoeg? Bovenstaande vragen zijn interessant om te stellen wanneer je in Google Analytics in het rapport ‘gedrag’ naar de site-content van je website gaat kijken. Hierin zie je welke pagina’s goed en minder goed scoren op verschillende elementen, zoals bijv. bouncepercentage en tijd op de pagina. Door bij de minder scorende pagina’s bovenstaande vragen te stellen kun je kijken waar het op deze pagina misgaat. Misschien is de content van de pagina waarop je graag wil ranken nog niet optimaal.

8. Mobielvriendelijke website?

Het moet iedereen ondertussen bekend zijn dat mobielvriendelijke websites voorrang krijgen in de zoekresultaten. Past je website zich niet aan aan het scherm waarmee een bezoeker de website bekijkt? Dan is je website niet responsive. Wanneer dit het geval is zal dit ongetwijfeld van invloed zijn op je SEO resultaten. Daarnaast scoort je website beter wanneer je website bestaat uit onderdelen die het gebruik op een mobiel apparaat bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan buttons die groot genoeg zijn zodat ze door ‘dikke vingers’ bedient kunnen worden. Of een aangepast (beknopt) mobiel menu, duidelijke call-to-actions en een klikbaar telefoonnummer. Wat moet je niet doen? Gebruikmaken van pop-ups die de belangrijkste inhoud van je pagina verbergen. responsive

9. Backlink check

Backlinks zijn links vanaf een ander domein (website) naar jouw website. Backlinks laten Google zien dat je website relevant, betrouwbaar en waardevol is. Des te meer relevante en waardevolle backlinks je website heeft, des te groter de kans dat Google je website als belangrijk gaat zien en een hoge autoriteit geeft. Wanneer je website over weinig backlinks beschikt of er veel spamlinks tussen je backlinks zitten, kan dit negatief zijn voor je SEO resultaten. Controleer daarom je backlink profiel om te kijken of je geen belangrijke links verloren bent, spamlinks hebt of andere onderdelen van je backlink profiel niet op orde zijn. Moz en Majestic zijn handige tools om je backlink profiel in kaar te brengen.

10. Check SEO tools

Er zijn een hele hoop tools in omloop die je meer inzicht geven in de SEO prestaties van je website. Tools waar wij dagelijks mee werken zijn Semrush en Moz. Semrush is een veelzijdige SEO tool en geeft je meer inzicht in fouten die zich voordoen op je website en hoe je ze kunt verhelpen. Worden er bijvoorbeeld pagina’s gevonden met duplicate content, 404’s of andere fouten? Daarnaast geeft Semrush je inzicht in de rankings en backlinks van je website. Moz geeft deze inzichten ook, maar laat hierbij weer net wat andere kenmerken zien. Daarnaast vind je in Moz ook cijfers met betrekking tot de autoriteit van je website en die van concurrenten. Door deze SEO tools naast elkaar te gebruiken geeft het je net dat extra inzicht dat je nodig hebt. Zie je opvallende wijzigingen? Dan is het noodzaak hier eens dieper in te duiken om de oorzaak te achterhalen. Ontvang je toch liever hulp bij het analyseren van je SEO resultaten en het verbeteren ervan? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl