De voordelen van affiliate marketing

Voor veel bedrijven is affiliate marketing inmiddels een onmisbaar onderdeel van de marketingmix. In dit blogartikelen leggen we je uit wat affiliate marketing is en wat de voordelen van affiliate marketing zijn.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij veelal 3 partijen betrokken zijn: de adverteerder, de publisher (affiliate) en de intermediair/netwerk (grote partijen zijn bijvoorbeeld Tradetracker, Awin en Daisycon). Als adverteerder sta je een deel van de omzet af aan de affiliate die de gegenereerde verkopen of leads heeft aangeleverd. Om de bezoeker naar jouw website te leiden heeft de affiliate veelal de beschikking over aangeleverd promotiemateriaal. Onder promotiemateriaal vallen onder andere banners, tekstlinks & productfeeds.

De voordelen van affiliate marketing

Waarom zou je nu affiliate marketing in moeten zetten als bedrijf? We sommen een aantal voordelen voor je op. No cure no pay Het belangrijkste voordeel van affiliate marketing is het no cure no pay systeem. Je kunt adverteren op relevante websites, maar vaak liggen de advertentietarieven relatief hoog, waardoor je al snel meer kwijt bent dan je zou willen. Met affiliate marketing betaal je pas wanneer er daadwerkelijk een conversie heeft plaatsgevonden. Daarnaast heb je zelf in de hand hoeveel de publisher ontvangt: de vergoeding bepaal je vooraf. In de meeste gevallen wordt er namelijk gewerkt op basis van 'pay per sale', waarbij je een percentage van de omzet afdraagt aan de affiliate. Andere mogelijkheden zijn 'pay per click' (een vast bedrag per klik, meestal een aantal cent) en 'pay per lead' (vergoeding die niet gelijk staat aan omzet, zoals bijvoorbeeld het invullen van een formulier). Snel nieuwe klanten Met affiliate adverteer je op meerdere websites tegelijkertijd waardoor je een breed publiek bereikt met potentiële nieuwe klanten. Daarnaast bereik je een relevant publiek. Je hebt namelijk zelf in de hand welke adverteerders je toelaat om je promotiemateriaal te voeren. Wanneer je dit goed managed zal je promotiemateriaal dus alleen te zien zijn op websites waar daadwerkelijk jouw potentiële klanten komen. Weinig inspanningen Vergeleken met andere online marketing kanalen is affiliate marketing een kanaal dat over het algemeen weinig inspanning vereist. Hoewel het ook voordelen heeft om zelf een affiliate-programma te starten bespaart het een hoop werk om je aan te sluiten bij een affiliate-netwerk. Bij een affiliate-netwerk zijn al een groot aantal affiliates aangesloten die de campagne meteen kunnen plaatsen. Daarnaast zorg je ervoor dat je slechts naar één partij hoeft te factureren en biedt het affiliate-netwerk je meettechnieken die je anders zelf zou moeten opstellen. Tot slot krijg je in veel gevallen persoonlijke ondersteuning door het affiliate-netwerk. De inspanningen die je zelf dan nog moet verrichten is het ontwikkelen van promotiemateriaal en het beheer van je affiliates.

Conclusie

Affiliate marketing biedt een aantal voordelen om als extra online marketingkanaal in te zetten voor je bedrijf. Verwacht geen wonderen: wanneer je website niet goed converteert zal affiliate marketing hier geen verandering in brengen. Maar affiliate marketing is wel effectief om tegen weinig inspanningen snel nieuwe klanten naar je website te brengen, en dat volgens het no cure no pay systeem.

job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl