Moz Ranking Factoren 2015

Ongeveer een maand geleden verscheen Moz Ranking Factors 2015: een onderzoek naar de factoren die een rol spelen in het vergroten (of beschadigen) van de zichtbaarheid van websites in de zoekmachines. In dit onderzoek is er aan meer dan 150 toonaangevende zoekmachine marketeers gevraagd hun mening te geven over meer dan 90 ranking factoren. Hieruit zijn correlatiestudies voortgevloeid die een beter begrip geven van het algoritme van zoekmachines. Belangrijk! Het gaat om correlaties en niet om directe verbanden. Ookal rankt een website of pagina met een specifiek kenmerk goed in de zoekmachine, betekent dat niet dat dit kenmerk ook de oorzaak is van deze hoge ranking. Dit onderzoek geeft dan ook geen bewijs van hoe zoekmachines websites ranken. Wel geeft dit onderzoek ons inzicht en begrip in kenmerken van pagina’s die hoger lijken te ranken in de zoekmachine. De grootste conslusie van het onderzoek is dat links op domein- en paginaniveau, inclusief anchortekst, een hoge positieve correlatie vertonen met de ranking in de zoekmachine. Daarnaast vertonen zoekwoorden op pagina-niveau en de inhoud van een pagina ook een sterke positieve correlatie met zoekmachine ranking. Wat wordt hier nou precies mee bedoeld? Hieronder lees je meer over de 9 factoren die een positieve correlatie vertonen met de ranking in de zoekmachine (van hoge correlatie naar laag). Daarnaast laten we zien wat er verstaan wordt onder deze factoren, oftwel, hoe kun je deze factoren beïnvloeden? Factoren met een positieve correlatie. Factoren waarbij er een positieve correlatie is met de zoekmachine ranking, van hoog naar laag:

1. Links op domein-niveau Hieronder verstaan we onder andere de hoeveelheid links, kwaliteit van de links, populariteit van de links, betrouwbaarheid van de links, backlinks van je eigen site in jouw regio en taal, percentage van links met merknaam in anchortekst en de snelheid van het verwerven van links.

2. Links op paginaniveau Hieronder vallen onder meer de pagerank op paginaniveau, kwaliteit van de links, hoeveelheid links, relevantie van de links, anchortekst en links van andere merk- en bedrijfspagina’s.

3. Zoekwoorden op paginaniveau en de kwaliteit van de inhoud Bepalend hiervoor zijn onder andere de relevantie van de inhoud, optimalisatie van de pagina op een bepaald zoekwoord en de hoeveelheid content.

4. Kenmerken op paginaniveau Hieronder vallen kenmerken die niet gebaseerd zijn op zoekwoord en link gebruik. Voorbeelden van kenmerken zijn lengte van de content, leesbaarheid van de content, structuur, unieke content, mobiele vriendelijkheid, klikgedrag in de zoekmachine, laadtijd, hoeveelheid zoekopdrachten gericht op de pagina, bouncepercentage, algemeen uiterlijk van de pagina, aantal terugkerende bezoekers naar de pagina en HTTPS.

5. Bruikbaarheid en data van zoekopdrachten op zowel domein- als paginaniveau Hieronder vallen onder andere gegevens van de zoekresultaten, aantal klikken, aantal bezoekers en diversiteit/hoeveelheid/CTR van zoekopdrachten.

6. Gebruik van merknaam op domeinniveau Hieronder worden onder meer het zoekvolume op merk-/domeinnaam, offline gebruik van merk-/domeinnaam, gebruik van merk-/domeinnaam in nieuws en media en browsergegevens van gebruik van de website verstaan.

7. Zoekwoordgebruik op domeinniveau Hieronder valt het gebruik van exacte, gedeeltelijke en gerelateerde zoekwoorden op domeinniveau.

8. Kenmerken op domeinniveau Hieronder vallen kenmerken die niet gebaseerd zijn op zoekwoord en link gebruik. Voorbeelden van kenmerken zijn hoeveelheid unieke content over de hele site, responsive design, klikgedrag naar het domein, laadtijd, hoeveelheid error pagina’s, leeftijd van domein, betrouwbaarheidssignalen op de site, lengte van de domeinnaam, TLD extensie en SSL certificatie.

9. Sociale activiteiten op paginaniveau Hieronder vallen de hoeveelheid en kwaliteit van getweete links, gedeelde Facebook berichten, Google +1’s, etc. naar de desbetreffende pagina en commentaar op sociale netwerken die gaan over de pagina. Het juist inzetten van bovenstaande kenmerken voor je website kan een positieve bijdrage leveren aan de ranking van je site in de zoekmachine. Er zijn echter ook factoren die kunnen bijdragen aan een negatieve ranking in de zoekmachine. Hieronder vind je de top 10 factoren die negatieve gevolgen kunnen hebben op de ranking van je website volgens het onderzoek. Top 10 kenmerken met een negatieve correlatie op de zoekmachine ranking (van hoog naar laag):
  1. Het hebben van een onnatuurlijk linkprofiel
  2. Duplicate content op een pagina
  3. Geringe of gebrek aan content op een pagina
  4. Veelvoudig gebruik van over geoptimaliseerde anchor teksten naar de pagina
  5. Niet mobiel vriendelijke wetsite
  6. Overmatig gebruik van zoekwoorden
  7. Spam links
  8. Pagina met een slechte zoek tevredenheid
  9. Langzame paginasnelheid
  10. Pagina met een lage engagement
Waarschijnlijk wist je van veel van bovenstaande factoren al dat ze een positief dan wel negatief effect op je ranking in de zoekmachine kunnen hebben. Het kan echter geen kwaad om het geheugen hiermee even op te frissen. Wil je er meer over lezen? Bekijk dan het volledige Moz Ranking Factors onderzoek.
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl