SEO check 2016 - hoe (zelf) te doen?

SEO, zoekmachine optimalisatie, SEO optimalisatie - We gebruiken verschillende termen voor iets dat op hetzelfde neer komt; het beter vindbaar maken van je webshop in zoekmachines. Zoek naar een van deze termen op het internet en je wordt bijna doodgegooid met tips, ‘how to’s’, onderzoeken en technische informatie waar je het gevoel bij krijgt gestudeerd te moeten hebben om te begrijpen wat je er mee kunt doen. Ik wil je vandaag helpen om zelf een SEO check uit te voeren of je webbouwer op weg kunt helpen dit te doen. Happy new year!

Stap 1 - technische check

Wanneer je technische kennis zich beperkt tot LEGO heb je geen zin in moeilijke onderwerpen zoals SEO techniek. Helemaal nu, als ondernemer of e-commercemanager, heb je wel andere zaken die aandacht nodig hebben. Bij het woord ‘SEO techniek’ gaan je oren klapperen, je krijgt spontaan een droge mond en je hart slaat enkele slagen over. DON’T PANIC. Wanneer bovenstaande op jou van toepassing is geef ik je één gouden tip: ga niet zelf dingen proberen te ‘fiksen’, maar geef je webbouwer handvaten waarmee ze jouw behoeftes kunnen vertalen naar oplossingen. Om dat te kunnen doen, ga ik benoemen wat jij zou kunnen tegenkomen.

Help! Ik zie de verkeerde taalversie van mijn shop terug in Google

Je hebt een meertalige webshop en je Duitstalige productpagina’s verschijnen boven de Nederlandstalige in google.nl. Wanneer je webshop is gebouwd om bezoekers uit verschillende taalgebieden te helpen, zou je dit probleem wel eens tegen kunnen komen. Voorkom misverstanden en zorg voor een goede vertaling. Voor een bezoeker is het waarschijnlijk wel duidelijk waar ze naartoe moeten gaan om de juiste taal te vinden. Zoekmachines zijn geen mensen en moeten aan de hand van de gebruikte techniek herkennen welke versie van jouw shop ze moeten tonen in hun zoekmachine per land. Hierbij zijn twee dingen van wezenlijk belang:

Mijn site staat helemaal niet in Google, wat nu?

Wanneer je webshop ineens helemaal niet meer te vinden is in Google, dan kan dit meerdere oorzaken hebben.
 • Zoekmachines hebben geen toegang tot je webshop. Vraag je webbouwer of zij een aanpassing hebben gedaan die dit kan hebben veroorzaakt. Laat ze ook direct het robots.txt bestand controleren. In het geval van Magento is dit robots.txt bestand ideaal voor zoekmachines.
 • Google heeft je site bestraft omdat technieken worden gebruikt die tegen hun richtlijnen zijn. In dit geval krijg je hiervan persoonlijk bericht wanneer je het gratis hulpprogramma Google Search Console aan je webshop hebt gekoppeld. Je webbouwer moet dan alle vermelde problemen verhelpen en bij Google aangeven dat de site opnieuw beoordeeld kan worden. Dit doe je via het menu ‘handmatige acties’ in Google Search Console.

Help! Mijn webshop is super langzaam

Tegenwoordig is de snelheid waarmee een webshop pagina’s laadt een belangrijke aanwijzing voor zoekmachines om te helpen bepalen of jouw shop het beste aansluit op de behoeften van iemand die naar jouw producten zoekt. Een langzame shop wekt immers frustratie op en iemand zal dan sneller geneigd zijn om bij een concurrent te gaan shoppen. Langzame shops doen het vanzelfsprekend niet goed. Zware softwarepakketten zoals Magento vergen vaak veel van de servers waarop je shop wordt gehost. Hiervoor zijn meerdere oplossingen beschikbaar, maar deze zijn niet allemaal ideaal. De meest gebruikte oplossingen zijn:
 1. Niet ideaal, maar het meest eenvoudig te implementeren: laat je webhosting provider een caching oplossing (http accelerator) installeren. Hiermee zal je webshop sneller werken voor de gebruiker.
 2. Nog niet eenvoudig te implementeren, maar wel de beste oplossing: vraag bij je webhosting provider na of zij al met het nieuwe HTTP/2 (Hyper Text Transfer Protocol) werken. Dit is een manier voor servers om het laden van de webshop vele malen efficiënter te verwerken dan in het huidige HTTP/1.x. Nog niet alle webbrowsers ondersteunen deze functie, maar dit brengt wel de grootste winst in snelheid met zich mee en maakt het implementeren van caching oplossingen grotendeels overbodig. Ook is nu nog een vereiste dat de gehele webshop in een beveiligde verbinding (HTTPS) wordt geladen.

Help! Mijn webshop is niet te gebruiken op een mobiel apparaat

Nederland wordt steeds mobieler in haar internetverkeer. Google weet dit ook. Daarom vinden zij dat webshopeigenaren hun webshops geschikt moeten maken voor weergave op een mobiel apparaat. Wil jij weten of jouw shop mobielvriendelijk is? Gebruik dan de mobielvriendelijkheidstest van Google. Kun je nog dingen verbeteren, dan worden deze door de tool aangegeven.

Stap 2 - webshop content check

Waar je zelf het meeste invloed op kunt uitoefenen is wat we ‘content’ noemen. Teksten, afbeeldingen en downloads die je zelf in je webshop plaatst. Om ervoor te zorgen dat je content goed door Google kan worden geindexeerd, heb je op een aantal aspecten te letten.

Check je teksten

Een tekst die goed is voor bezoekers is ook goed voor zoekmachines. Het belangrijkste is dat bezoekers de informatie vinden die ze zoeken en vervolgens een actie ondernemen op je shop (iets kopen, bijvoorbeeld. Ik zeg maar wat). Zoekmachines kun je helpen het belang van een tekst te bepalen door te letten op de volgende zaken: Check de opbouw van je teksten.
 1. HTML title / page title. Dit is de titel die blauw in de zoekresultaten verschijnt. Kies een titel waarbij het belangrijkste zoekwoord voor de betreffende pagina voorin staat en het aantal pixels niet meer is dan 512 (ongeveer 65 tekens, inclusief spaties).
 2. Meta beschrijving. Deze verschijnt direct onder de blauwe page title in de zoekresultaten. Laat hierin het belangrijkste zoekwoord nogmaals terugkomen en maak een bezoeker duidelijk waarom ze juist jouw pagina moeten bezoeken. Overtuig ze van jouw meerwaarde! De beschrijving is idealiter niet langer dan 920 pixels (ongeveer 150 tekens, inclusief spaties).
 3. Zorg voor een goede indeling, Gebruik niet meer dan één H1 (kopje 1) per pagina. H2 gebruik en alles wat daaronder komt (H3, H4, H5) is verder afhankelijk van de indeling van je tekst. Spam niet met kopjes maar stel de leesbaarheid van de tekst als voornaamste prioriteit.
 4. Leg de nadruk op je zoekwoord. Gebruik het zoekwoord waar de pagina voor is geoptimaliseerd in alle belangrijke elementen; kopjes, titels, meta beschrijvingen en 1x in bold of italic.
 5. Is het relevant om een link te plaatsen naar een gerelateerde pagina binnen je webshop, doe dit dan onder de woorden die de doelpagina het best beschrijven. Beperk het aantal links in je tekst die naar een andere pagina leiden tot maximaal 2 per pagina.
 6. De verhouding tussen tekst en code op een pagina moet in het voordeel van de tekst zijn. Houd voor de tekst een lengte van ongeveer 400-450 woorden aan.

Check je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van je pagina omdat deze helpen het onderwerp van een pagina te verduidelijken voor zowel bezoekers als zoekmachines. Een bezoeker kan de afbeelding herkennen door er alleen naar te kijken, maar een zoekmachine kan dat niet en heeft meer informatie nodig. Let daarom bij het gebruik van afbeeldingen op de volgende zaken:
 1. De afbeelding heeft idealiter een relevante bestandsnaam van 2 tot 4 woorden.
 2. De afbeelding heeft idealiter een relevante ALT tag van 2 tot 4 woorden.
 3. Plaats de afbeelding in een relevante context.
 4. Gebruik heldere afbeeldingen die hoog in de pagina staat en waarbij de hoogte en breedte zijn gespecificeerd.
 5. Maak een afbeeldingen XML sitemap en upload deze in Google Search Console.
Google gebruikt een afzonderlijke robot om de afbeeldingen te indexeren en rangschikken. Vooral bij productsegmenten zoals electronica en esthetische goederen wordt vaak op afbeeldingen gezocht, doe hier je voordeel mee.

Stap 3 - aanwezigheidscheck

Hoe meer jij, of beter gezegd je webshop, aanwezig is op het internet, hoe vaker Google je tegenkomt. Hoe vaker Google je tegenkomt, hoe belangrijker dat Google je vindt. Simpel, nietwaar? Maar hoe controleer je waar je aanwezig bent? Investeer tijd en ben aanwezig op het internet.

Check je links

Een van de meest bekende methodes die zoekmachines zoals Google gebruiken om te bepalen hoe aanwezig en actief je bedrijf is op het internet, is te zoeken naar links die naar jouw webshop leiden. Komen deze links van een kwalitatieve website / webshop af die qua relevantie aansluiten op jouw webshop, dan zal Google dit als positief ervaren en eerder geneigd zijn jouw shop bij een relevante zoekopdracht te tonen in de zoekresultaten. Met de volgende hulpmiddelen kun je achterhalen welke websites / webshops naar jou linken:
 1. Moz’s Open Site Explorer. Deze tool geeft je snel een overzicht van sites die naar jou linken. De gratis versie beperkt je echter tot 5 analyses per dag en sommige functionaliteiten zijn niet beschikbaar, zoals het exporteren naar .XLSX en .CSV
 2. Majestic Marketing Search Engine. Deze tool heeft de grootste linkdatabase op het internet en zal de meest complete resultaten geven bij een linkanalyse.
Sponsor je de lokale sportvereniging en werk je veel samen met dienstverleners of leveranciers die jou reeds op hun website hebben vermeld zonder link? Vraag dan of zij een link kunnen toevoegen naar je webshop. Deze links zijn vrij eenvoudig en snel te verkrijgen. Verder kun je bovengenoemde tools gebruiken om het linkprofiel van een concurrent te analyseren en zo nieuwe mogelijkheden te ontdekken om links aan te vragen.

Check je social media

Vaak wordt social media beperkt of zelfs helemaal niet opgepakt door bedrijven. Waarom? Het levert vaak niet direct iets op. Dat is jammer, want als je de tijd neemt om een band op te bouwen met je doelgroep zal zich dat mettertijd zeker uitbetalen. Een trouwe klant is toch goud waard, nietwaar? Daarbij wordt een link naar je webshop in je social media profiel meer waard naar mate jouw aantal social media volgers/fans groeien. Dat is op zichzelf al een goed iets voor je vindbaarheid en aanwezigheid op het internet. Daarbuiten kan op sommige social media platformen zelfs worden geadverteerd. Mogelijk interessante social media voor jouw bedrijf zijn:
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Instagram
 • Google+

Hoe sta je ervoor met SEO in 2016?

Je hebt nu een aantal handvaten waarmee je kunt inschatten hoe je ervoor staat met SEO dit jaar. Ben je goed bezig of zie je nog kansen om te pakken? Laat het ons weten in de commentaren hieronder.
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl