Subdirectories voor verschillende talen meten in Google Analytics

Nu het online landschap zich steeds meer uitbreidt, worden de grenzen ook steeds kleiner. Een ondernemer kan ervoor kiezen om, naast een Nederlandse site, ook bijvoorbeeld een Duitse variant op te zetten. Vooral binnen de E-commerce markt zien we de drang om in het buitenland te gaan verkopen steeds groter worden. Nu is het aanmaken van subdirectories voor verschillende talen vaak een keuze die vanuit organisatorisch oogpunt gemaakt wordt. Je kiest er dan simpelweg voor om een nieuwe 'mapje' binnen je huidige website te maken. De Nederlandse gebruikers krijgen dan pagina's te zien binnen de NL directory (www.voorbeeld.com/nl/) en de Duitse bezoekers binnen de DE directory (www.voorbeeld.com/de/). Op deze manier kan je beide doelgroepen een relevante pagina tonen binnen hetzelfde domein.

Het meten van prestaties per directory

De subdirectories lijken een goede oplossing om verschillende bezoekers te voorzien van informatie in de juiste taal. Als website eigenaar, marketeer, of webanalist loop je echter wel tegen een probleem aan wanneer je naar je web analytics gaat kijken. Bij het analyseren van je website prestaties in Google Analytics, wil je natuurlijk je data van de subdirectories afzonderlijk van elkaar kunnen beoordelen. De data moet niet door elkaar heen lopen want dan raak je snel het overzicht kwijt. Maar hoe ga je er nu voor zorgen dat beide subdirectories afzonderlijk van elkaar gemeten worden? Ze bevinden zich immers op hetzelfde domein. In onderstaand stappenplan leggen we je uit hoe je een goed meting kan instellen voor subdirectories.

Dataweergaves aanmaken

Maak voor iedere directory een verschillende dataweergaven aan. Wanneer je met een NL en een DE directory werkt dan kan dat er als volgt uit zien: Dataweergaven directories

Maak filters aan

Binnen deze twee dataweergaven gaan we de data filteren zodat alleen de juiste bezoekers gemeten worden. In onderstaand voorbeeld is te zien hoe het filter voor de Nederlandse subdirectory ingesteld wordt. Filter directories Zoals je kunt zien kiezen we ervoor om de data van de Duitse subdirectory uit te sluiten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het filtertypen als volgt de definiƫren: Bevat uitsluitend > verkeer naar de subdirectory's > die beginnen met > /nl We kiezen bewust voor het uitsluiten van de Duitse Directory. De reden hiervoor is omdat je data van de homepage wel wilt zien in je weergave. Als je in je filtertype 'bevat uitsluiten verkeer van subdirectory die begint met nl' opneemt, zeg je dat de homepage ook niet meegenomen mag worden in je data.

Stel je doelen in

Voor E-commerce sites wil je natuurlijk ook weten hoeveel transacties er plaatsvinden op de Nederlands en de Duitse subdirectory. In een voorgaand artikel beschreef ik al hoe je doelen in Google Analytics moet instellen. Deze stappen kan je ook doorlopen, maar de URL's die je opgeeft zijn anders. Deze zullen er als volgt uit kunnen zien voor de Nederlandse weergave: Succespagina directories
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl