Waarom klanten voor jouw product kiezen

Webshops zien de concurrentie steeds verder toenemen. Als webshop eigenaar is het dan ook belangrijk onderscheidend vermogen te bieden en te behouden. Daarnaast is het van groot belang te weten wat klanten motiveert om bij jou een aankoop te doen. In dit artikel sommen we de belangrijkste redenen op waarom klanten aankopen doen bij een bepaalde webshop en hoe je hier als webshop op in kunt springen.

Toegevoegde waarde

De consument is op zoek naar producten of bedrijven die toegevoegde waarde bieden. Het product dat je aanbiedt moet dan ook een duidelijk en overtuigend voordeel hebben ten opzichte van producten van concurrenten. Verkoop je producten die uniek zijn en waar vraag naar is dan heb je een voorsprong ten opzichte van de concurrentie, maar dit is veelal niet het geval. In dat geval kun je ervoor kiezen om op prijs te gaan concurreren (en op die manier toegevoegde waarde creëren voor de consument), maar ook door iets extra's te bieden. Dit kan gratis verzending, gratis retournering of een langere bedenktijd zijn, maar je kunt het ook meer in het product zelf zoeken. Treasure Juwelier bijvoorbeeld biedt als enige online juwelier de mogelijkheid het sieraad of horloge gratis te graveren. Een ander voorbeeld is Coolblue, dat in haar webshops bundelkorting geeft wanneer de consument meerdere aanverwante producten tegelijkertijd koopt.

Sociale invloeden

Zoals we weten zijn mensen sociale wezens. De consument hecht waarde aan wat vrienden en familie van hun aankoop denken. Daarnaast zijn persoonlijke aanbevelingen een belangrijke motivator om een product te kopen. Hoe vaak heb je zelf niet een product gekocht omdat een bekende je op het idee bracht? Een belangrijke manier om sociale invloeden te stimuleren is simpelweg een uitstekende service te bieden en de verwachtingen van de klant te overtreffen. Op deze manier stimuleer je mond-tot-mond reclame en daarmee positieve sociale invloed. Neuf Mois Belle, een webshop in zwangerschapskleding, verrast haar klanten bijvoorbeeld met een handgeschreven kaartje in de verpakking. Sociale invloeden kun je ook op verschillende manieren terug laten komen in je webshop. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een social media plugin waarin je het aantal likes van je Facebook pagina vertoond inclusief de 'vrienden van' de bezoeker van je webshop.

Vertrouwdheid

Consumenten worden gedreven door hun ervaringen in het verleden. Wanneer ze opnieuw een aankoop zullen doen zullen ze dus eerst bedenken waar ze dat in het verleden gedaan hebben. Bovendien is de kans groter dat een consument een product koop wanneer men een product dat ze aantrekkelijk vinden telkens opnieuw zien, bijvoorbeeld in een advertentie. Het is dus belangrijk om je trouwe klanten te belonen en te behouden, bijvoorbeeld met een spaarprogramma of met persoonlijke kortingen. Daarbij is e-mail marketing een krachtig middel om een band te scheppen met de consument. Om consumenten vertrouwd te laten raken met een product dat ze eerder hebben gezien op je webshop kun je (dynamische) remarketing inzetten. Dit kan in zowel het display netwerk van Google als op Facebook.

Veiligheid

Hoewel de consument steeds meer vertrouwder raakt met het online bestellen, zal elke consument zich nog steeds afvragen of het veilig is bij jou te bestellen wanneer ze nog niet eerder een aankoop hebben gedaan in jouw webshop. Daarnaast is privacy natuurlijk een item waar consumenten zich zorgen over kunnen maken. Er bestaan veel effectieve manieren om vertrouwen en veiligheid te creëren. Eén daarvan zijn keurmerken. Het thuiswinkel waarborg keurmerk bijvoorbeeld geeft de consument het vertrouwen dat online shoppen veilig is bij jou, je voldoet immers aan de eisen die gesteld zijn aan het keurmerk. Een andere goede manier om vertrouwen te wekken is door gebruik te maken van reviews, en ervaringen van consumenten te delen op je webshop. Ook is het belangrijk om een goede 'over ons' pagina te hebben en een klantenservice die goed bereikbaar is. Live chat bestaat al jaren, maar wordt ondanks de lage toegankelijkheid die het consumenten biedt, nog (te) weinig ingezet door webshops. Zorg er tot slot voor dat je in het gehele bestelproces duidelijk laat blijken dat het veilig is om bij jou te bestellen en dat je zorgvuldig om zult gaan met de gegevens van de klant.
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl