Wat is E-commerce marketing? | 6 tips voor beginners

Als E-commerce expert weten we exact wat er nodig is om online succes te behalen met je webshop. Echter kunnen we ons voorstellen dat je als startende webshop-eigenaar niet weet waar je moet beginnen of heb je geen budget om direct met een E-commerce specialist in zee te gaan. Wat is e-commerce marketing nu precies en wat komt er bij kijken om goed van start te gaan? In dit blogartikel beschrijven we een vijftal tips die je, als startend e-commerce ondernemer, mee kunt nemen in het maken van de juiste keuzes.

Wat is E-commerce marketing?

“E-commerce marketing bevat alle taken die komen kijken bij het verbeteren van de prestaties van een webshop of een website waarbij een transactie online voltooid kan worden. ” Zaken die komen kijken bij E-commerce marketing zijn te vinden op onze diensten pagina. Voor een beginnende webshop-eigenaar zullen onderstaande tips een goede richtlijn kunnen bieden om een startende webshop neer te zetten.

1. Kies een E-commerce CMS

Een goede weshop start bij de keuze van het CMS. Niet ieder CMS is namelijk geschikt voor een webshop. Wij adviseren ondernemers vaak om voor Magento te kiezen. Dit platform is uitermate geschikt voor webshops en beschikt over vele plugins die belangrijk zijn. Zeker wanneer er naar een omzetdoelstelling van €150.000 + per jaar gewerkt wordt, adviseren we om met Magento te gaan werken.

2. Bouw een logische structuur

Als ondernemer ben je snel geneigd om een navigatiestructuur aan te brengen vanuit je specialistische kennis in de branche. Vaktermen kunnen daarin een gevaar zijn. Denk daarom altijd vanuit je doelgroep en doe onderzoek naar zoekwoorden die binnen de branche gebruikt worden. Op deze manier is het mogelijk om vanuit zoekgedrag een logische structuur op te bouwen. Voor het achterhalen van interessante zoekwoorden, kun je onder andere de Google AdWords zoekwoordplanner gebruiken.

3. Stel je analysetools goed in

Analyseren is essentieel voor E-commerce marketing. Je moet immers kunnen meten wat je resultaten zijn en hoe deze resultaten gerealiseerd worden. Om te beginnen zou je Google Analytics en Google Webmaster Tools aan kunnen maken. Koppel beide tools aan elkaar voor optimale statistieken. Stel vervolgens je doelen in Google Analytics in.

4. Wees onderscheidend in je markt

Denk na wat jou onderscheidend maakt ten opzichte van je concurrentie. Een consument heeft tegenwoordig vele keuzemogelijkheden als het gaat om online aankopen doen. Benoem daarom altijd je USP's op een prominente plek in je webshop. Wees ook kritisch op jezelf en bedenk of de USP's die je noemt ook duidelijk genoeg zijn voor je doelgroep. Wees concreet in wat je belooft!

5. Zorg voor unieke content

Unieke content is een onderdeel dat vooral belangrijk is voor de zoekmachines. Daarbij is het belangrijk dat je nooit teksten kopieert van andere sites of webshops. Of het nu gaat om een tekst op je categoriepagina of je productbeschrijvingen. Teksten moeten altijd uniek zijn!

6. Zorg voor een eenvoudig bestelproces

Het bestelproces is een belangrijke schakel in je webshop. Zorg er dan ook voor dat dit soepel verloopt. Een consument haakt al snel af als dit proces niet goed werkt. Veel voorkomende problemen zijn:
  • Onduidelijk wanneer een product in een winkelwagen geplaatst is.
  • De laadtijd van de ene stap naar de volgende stap is erg lang.
  • Eventuele verzendkosten worden pas helemaal achteraan in het proces benoemd.

7. Doe wat je belooft

Bij punt vier hebben we het gehad over onderscheidend vermogen en het duidelijk communiceren van je USP's. Het is echter essentieel dat je hetgeen dat je belooft, ook daadwerkelijk nakomt. Doe je dit niet dan zul je merken dat consumenten zullen gaan klagen. Met de komst van social media en reviewsystemen, is de mogelijkheid tot het uiten van ongenoegen steeds eenvoudiger geworden. Alle negatieve uitingen die over je webshop gedaan worden, kunnen uiteindelijk een daling in je prestaties veroorzaken. TIP: Kan je niet waarmaken wat je belooft? Communiceer dit dan ook niet online!

Tot slot

Bovenstaande zaken zijn richtlijnen waarmee je als startende webshop-eigenaar aan de slag kunt om je E-commerce marketing in goede banen te leiden. Heb je hulp nodig bij het implementeren van E-commerce werkzaamheden dan kan je gerust eens contact met ons opnemen. We denken graag mee in de beste oplossing voor jouw webshop.
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl