Wat heeft de Penguin update voor gevolgen?

Twee weken geleden heeft Google de zogenaamde Penguin update doorgevoerd. In dit blogitem bespreken we de gevolgen die deze update met zich meebrengt. Het algemene doel van de Penguin update is het voorkomen dat websites door middel van het spammen van links of het over-optimaliseren van een pagina hoog in de zoekresultaten terecht komen. Zo moeten de volgende punten door middel van de update aangepakt worden:

  • Het volstoppen van pagina's met zoekwoorden die hoge posities moeten behalen
  • Het spammen van vele links
  • Ervoor zorgen dat bezoekers een andere pagina te zien krijgen dan zoekmachines
  • Het kopiëren van content binnen een domein om meerdere resultaten in Google te behalen

Vreemde resultaten na het verschijnen van de update?

Na de invoering van de Penguin update zijn er een aantal berichten verschenen over zoekresultaten die niet helemaal leken te kloppen. Zo scheen dat er bij de zoekresultaten van “make money online” een lege pagina in de zoekresultaten terug te vinden was. Ook zijn er berichten verschenen van websites die content kopieerde van andere sites en toch op een hogere positie in de zoekresultaten terug kwamen. Wel moet er gezegd worden dat er altijd resultaten in Google kunnen zitten die niet juist zijn. Bovendien zal Google de veranderingen die plaatsvinden na de update in de gaten houden en waar nodig veranderingen doorvoeren. Uiteindelijk zullen websites die op een “oneerlijke” manier proberen om hoge zoekresultaten in Google te halen door de update afgestraft worden. Met het eerder gebruikte woord over-optimaliseren worden dan ook geen websites bedoeld die hun website op een normale manier proberen te optimaliseren voor Google.

Hoe groot is de impact van de verandering?

Volgens Google heeft de update maar invloed op 3,1% van de resultaten. Hierbij is er echter wel gekeken naar de Engelse en Duitse taal. Bij een taal waarbij er meer misbruik van spam wordt gemaakt zoals de Poolse taal ligt het percentage rond de 5%. Over de Nederlandse taal heeft Google zich niet uitgelaten. Toch kan er gesteld worden dat bedrijven die SEO op de juiste site verzorgen en dus websites leveren met voldoende kwaliteit alleen maar kunnen profiteren van deze update.

job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl