Wat zijn de SEO trends van 2018?

Het einde van het jaar nadert en er wordt al volop gespeculeerd over de SEO trends van 2018. O.a. voice search, visuals en mobile first zullen komend jaar een (nog) belangrijkere rol gaan spelen. Ben jij al op de hoogte? Heb je je SEO strategie voor 2018 al klaar liggen? Om je vast voor te bereiden op een succesvol SEO jaar, hebben we de SEO verwachtingen van 2018 voor je op een rijtje gezet. Succes!

Voice search

De assisterende rol speelt een steeds grotere rol voor zoekmachines. Door middel van het ‘spontaan’ tonen van lokale zoekresultaten, de zoekhulp bij het uitzetten van de meest geschikte zoekopdracht en het tonen featured snippets wordt hier al flink op ingespeeld. Voice search zal hier nog meer verandering in gaan brengen. Met voice search wordt het nog eenvoudiger om een zoekopdracht uit te voeren. De populariteit van voice search neemt de laatste tijd toe. Volgens Google bestaat een van de vijf zoekopdrachten uit voice search. Er wordt verwacht dat voice search in 2018 een grotere rol gaat spelen, waardoor het belangrijk wordt hierop in te spelen met je SEO activiteiten. Door middel van voice search verandert de manier waarop zoekopdrachten worden uitgevoerd. Om te zorgen dat je met voice search ook een plekje in de zoekresultaten weet te bemachtigen is het volgende van belang:
 • Long-tail: zoekopdrachten via voice search zullen meer gericht zijn op long-tail. Het is daarom aan te raden je SEO meer te focussen op long-tail zoekwoorden
 • Doorsnee taalgebruik: met voice search zullen zoekopdrachten meer algemeen taalgebruik bevatten dan voorheen. Het is daarom belangrijk meer te gaan focussen zoekwoorden die passen bij het dagelijkse taalgebruik.

Linkbuilding

In 2018 zal linkbuilding niet van de radar verdwijnen. Het zal juist een onderdeel moeten uitmaken van je SEO strategie. Hierin wordt vooral ‘relatie building’ belangrijk: het verkrijgen van langdurige en kwalitatieve links. Je linkprofiel moet zo zijn opgebouwd dat een natuurlijke variatie is in waar de links vandaan komen en hoe ze zijn verkregen. Linkjes enkel van startpagina’s of gastblogs zullen niet tot het gewenste resultaat leiden. Hieronder vind je een aantal suggesties voor het verkrijgen van verschillende links:
 • Partners & leveranciers: gebruik je netwerk zoals partners en leveranciers voor het verkrijgen van links. Wie weet kunnen zij gewoon een linkje naar je plaatsen.
 • Blogger reviews: laat mensen je producten beoordelen. Dit kan voor natuurlijke links zorgen. Google op ‘review [producttype]’ en je vindt relevante sites die je kunt benaderen om je producten te reviewen.
 • Broken links: ga op zoek naar links die niet meer werken. Wanneer je een waardevolle site hebt gevonden met broken links, kun je de eigenaar benaderen en vragen of de link vervangen kan worden door een linkje naar jouw webshop. Linkt de broken link naar een artikel? Kijk dan of je zelf een relevant artikel kunt maken.
 • Link mentions: zoek via SEO tools, zoals Moz, naar link mentions. Zo kun je zien wie er allemaal over je ‘praten’ en of ze je ook met een link naar je verwijzen. Is dit niet het geval? Dan kun je vragen of ze een linkje opnemen.
 • Infographics: deze hebben een langere bestaansduur en worden vaker gedeeld. Daarom zijn infographics interessant om links naar je webshop te krijgen.

Branding & autoriteit

Dit borduurt eigenlijk een beetje voort op het linkbuilding aspect. In 2018 zal meer waarde worden gehecht aan webshops die zich meer positioneren als merk en autoriteit. Het hebben en creëren van veel content dient breder opgevat te worden. Niet alleen op je webshop dien je aandacht aan veel en waardevolle content te besteden. Ook op externe kanalen mag hier meer in geïnvesteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een eigen YouTube kanaal en bedrijfspagina’s voor social media. Hoe groter de aanwezigheid van jouw merk, des te hoger de autoriteit. Je zult vervolgens ook hoger geplaatst worden in de zoekresultaten dan merken die hier minder actief in zijn.

Gebruikerservaring

Google heeft bekend gemaakt dat gebruikerservaring in 2018 een nog grotere rol gaat spelen. Een goede gebruikerservaring zorgt voor meer activiteit op de pagina’s van je webshop. Dit helpt zoekmachines aan te geven welke pagina’s bruikbaar zijn voor bezoekers en welke niet. De beter presterende pagina’s worden beter beoordeeld dan de minder presterende pagina’s. Belangrijke onderdelen van een goede gebruiksvriendelijkheid zijn onder andere:
 • Snelheid
 • Content
 • Navigatiestructuur
 • Responsiveness
Door het voortdurend analyseren van het bezoekersgedrag op je webshop kun je eventuele problemen voorkomen en verhelpen. Blijven bezoekers bijvoorbeeld maar erg kort op een pagina, zie je een hoog bouncepercentage of springen specifieke pagina’s er negatief tussenuit? Doe er iets aan!

Featured snippets & snelle antwoorden

Featured snippets zijn de snelle antwoorden op vragen in de zoekmachine. Deze antwoorden worden in zoekmachine op positie ‘0’ weergegeven: bovenaan de pagina dus! Ca. 30% van de zoekresultaten in Google bevatten featured snippets. De populariteit hiervan is aanzienlijk, aangezien ze een nieuwe manier geven om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Featured snippets verschijnen voornamelijk bij ‘wat & hoe’ vragen. Door in de content op je webshop in te spelen op dit soort vragen, vergroot je de kans een featured snippet te ‘bemachtigen’. Geef in je content bijvoorbeeld (beknopt) antwoord op vragen, maak gebruik van lijsten, tabellen en / of grafieken. Voor featured snippets zal volgend jaar ook voice search belangrijker worden. Vergeet daarom niet de longtail zoekwoorden en natuurlijk taalgebruik.

Mobile first

Het percentage bezoekers dat webshops via hun mobiel bezoeken blijft groeien. Tegenwoordig wordt een groot deel van de webshops vaker via een mobiel bezocht dan via een desktop of tablet. Het feit dat in 2018 mobile first een grotere betekenis gaat krijgen, betekent een aantal dingen voor jouw webshop:
 • Achterblijven is geen optie meer: je webshop moet responsive zijn
 • De snelheid van je webshop zal nog belangrijker worden
 • Content moet geoptimaliseerd zijn voor mobiel. Hierbij speelt de context van de zoekopdracht een grote rol. Een snel antwoord of lokale content kunnen cruciaal zijn

Visuals

Visuals zullen in 2018 een grotere rol gaan spelen. Het zal moeten uitwijzen hoe visuele zoekopdrachten, technologie en gebruikerservaring het zoeken in zoekmachines naar een hoger niveau kunnen tillen. In ieder geval zullen infographics, product- en bedrijfsvideo’s en afbeeldingen nog meer impact gaan hebben op je webshop dan ze al deden.

KI en machinaal leren

De zoekresultaten vandaag de dag zijn al onderhevig aan kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Kijk bijvoorbeeld naar lokale zoekresultaten die je te zien krijgt wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘schoenen’. Je krijgt behalve algemene zoekresultaten ook zoekresultaten bij jou in de buurt te zien. De manier waarop zoekresultaten aansluiten bij de context van jouw zoekopdracht zal in 2018 nog verder ontwikkelen. Zoekresultaten zullen meer gepersonaliseerd worden, voice search en digitale assist bieden de mogelijkheid om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Webshops die op de juiste manier weten in te spelen op deze ontwikkelingen zullen worden beloond.

Wat denk jij?

Waar gaat de nadruk op liggen volgens jou? Missen we nog iets? Laat het ons weten!
job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl