Webmasterhulpprogramma van Google

Het webmasterhulp programma van Google is een steeds krachtiger hulpmiddel aan het worden voor webmasters. Google's webmaster hulpprogramma geeft inzicht in variabelen welke van invloed zijn op de ranking van uw zoekwoorden binnen Google. Zo geeft de tool aan welke zoekwoorden op uw website of webshop volgens Google het meest relevant zijn, met andere woorden welke woorden zijn het belangrijkst. Naast dit zijn ook de zoekwoord posities in te zien binnen de Google zoekmachine, waardoor u meer inzicht krijgt over uw organische prestaties.

Uitleg en mogelijkheden van de tool

Er zijn meerdere mogelijkheden om de tool werkzaam te krijgen. Het toevoegen van de HTML tag in uw broncode is de manier die het snelst te realiseren is. Mocht dit niet lukken kunt u ons altijd bellen voor hulp.

Dashboard van het Webmasterhulpprogramma van Google

Het dashboard wijst zich grotendeels vanzelf en laat een aantal belangrijke zaken zien over uw platform (website of webshop). De kolom zoekopdrachten laat de woorden zien welke uw platform toont in de zoekresultaten van Google. De kolom Crawlfouten laten de fouten van uw platform zien zoals Google ze heeft geconstateerd, de kolom links laat de links zien welke Google mee telt in uw ranking (niet helemaal correct, maar daar kom ik later op terug). De kolom Zoekwoorden laat zien welke woorden het belangrijkst zijn op uw platform volgens Google. Als hier woorden staan die totaal niet overeenkomen met het onderwerp van uw website, is het belangrijk direct actie te ondernemen.

Uw site op internet

Zoekopdrachten

Zoekopdrachten is één van de meest interessante opties van de Google Tools, hier kunt u de zoekwoorden zien waar uw platform op gevonden wordt met veel belangrijke bijbehorende data. Zonder instellingen te veranderen ziet u (meestal) een beperkt aantal woorden staan. Als u op filters klikt en vervolgens op alle zoekopdrachten, ziet u meer resultaten. Nu krijgt u inzicht in de zoekopdrachten gedurende de (rechts bovenin) ingestelde periode. U krijgt naast het zoekwoord ook inzicht in het aantal vertoningen, het wijzigingspercentage ten opzichte van de dezelfde periode ervoor, het aantal klikken en het doorklikpercentage (ook wel CTR genoemd). Een van de belangrijkste data naast het CTR is de positie die het woord heeft verworven binnen Google's netwerk. De manier waarop u deze positie kunt verbeteren wordt in andere blogitems nog uitgebreid behandeld.

Links naar uw site

Bij de categorie links naar uw site, volgens mijn bewoording, platform, krijgt u een overzicht met de externe (binnenkomende) links. Tevens heeft Google een kolom toegevoegd welke laat zien hoe de interne links benoemd zijn, dit is belangrijk om dat de naam van het wordt waarmee u linkt van belangrijk is voor de zoekmachine van Google. De rechter kolom, genaamd "Uw inhoud met de meeste links" geeft u een overzicht ziet u andere platformen die naar uw website doorverwijzen en naar welke pagina's. Voor Google is het aantal links naar uw website een maatstaf voor de ''populariteit" van uw pagina.

Zoekwoorden

Het overzicht zoekwoorden toont aan welke zoekwoorden volgens Google het belangrijkst zijn op uw platform. Dit betekent dus dat uw belangrijkste diensten of producten, zo vaak mogelijk in de lijst voor moeten komen. Als u bijvoorbeeld wilt scoren op vruchten is het belangrijk dat dit woord als zoekwoord terugkomt in de lijst. Als dit niet het geval is, is uw website niet op de juiste manier geoptimaliseerd. Optimalisatie begint dan ook met het opstellen van een lijst van zoekwoorden die voor uw platform belangrijk zijn. Als u doorklikt op een zoekwoord krijgt u meer informatie te zien betreffende het zoekwoord, met instanties bedoeld Google hoe groot de score is van het woord, en met Top-URL's wordt aangetoond op welke (volgens Google) belangrijke pagina's het woord voorkomt. De Top-URL's bepaald Google aan de hand van interne link structuur en inkomende externe links (link van buitenaf).

Interne links

Hier krijgt u inzicht over de interne linking van uw platform, hiermee wordt aangetoond, welke pagina's binnen uw platform de meeste links krijgen. Dit is van belang omdat dit één van de factoren is waarmee Google de belangrijkheid van uw pagina's bepaald. De belangrijkheid van uw pagina's is weer van invloed op de zoekwoorden waarmee Google vervolgens weer posities plakt aan uw zoekwoorden binnen het zoeknetwerk. Na een doorklik op één van de pagina's krijgt u een overzicht van de pagina's welke linken naar de pagina waar u op klikte. De volgorde is bepaald op belangrijkheid volgens Google's zienswijze.

Diagnose

Crawlfouten

Hier vindt u als webmaster of platform eigenaar, als er fouten zijn of pagina's welke niet te bereiken zijn ziet u dat hier. Hierop kunt u vervolgens actie ondernemen door de fouten op te lossen, als u veel niet bereikbare pagina's heeft kan dit leiden tot (tijdelijk) verlies van verworven posities binnen Google.

HTML-suggesties

Hier vindt u inzicht over, volgens Google, niet correct gebruik van tags en niet te indexeren inhoud. Google geeft aan welke meta beschrijvingen dubbel voorkomen, te lang zijn of volgens Google te kort zijn. (de meta-beschrijving zijn de 2 zwartregels tussen de titel en de link binnen de zoekresultaten) Door de fouten weg te nemen geeft Google uw platform een hogere waardering en zullen mogelijk individuele zoekwoorden en de bijbehorende pagina's beter gaan scoren. Voorkom niet te indexeren inhoud dit geldt net als bij het vorige punt, voorkom dat u met sommige woorden minder scoort en genereer meer bezoekers.

Labs

Siteprestaties

Met de pagina siteprestaties binnen Labs krijgt u inzicht van de snelheid van uw platform, deze factor krijgt een steeds grotere invloed op de ranking van uw zoekwoorden en bijbehorende pagina's. Google geeft aan of zij uw platform snel of langzaam vind presteren en verbindt hier een cijfer aan welke dus meetelt in uw rankings. Google geeft onderaan de pagina ook tips mee welke ervoor kunnen zorgen dat u platform beter gaat presteren, de meeste tijdwinst ligt echter bij de hosting.

Samenvatting

Met de bovenstaande punten heeft u als webmaster een goede basis van hoe Google over uw website denkt, als u de punten goed interpreteert en er iets mee doet gaat uw platform vanzelf betere posities verwerven en dus ook meer leads genereren. Heeft u vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Mocht Google (wat zij regelmatig doet) zaken aanpassen binnen het programma zullen wij dit opnemen binnen dit blogitem. Het bovenstaand is geschreven door Martijn Brand van Evoworks Internetbureau en mag op geen enkele wijze zonder schriftelijke toestemming, gedeeltelijk of in het geheel worden overgenomen of gebruikt.

job-image
10 Manieren om je webshop sneller te maken
27 februari 2020
Lees Meer
job-image
50 conversie tips: verbeter je conversiepercentage
19 februari 2020
Lees Meer
job-image
Webwinkel Vakdagen 2020
23 januari 2020
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl