Externe links

Externe links zijn hyperlinks die verwijzen naar een pagina of document die op een ander hoofddomein staan dan van waar er wordt gelinkt. Het verkrijgen van externe links wordt door veel SEO-specialisten gezien als de belangrijkste factor om een hoge notering in Google te verwezenlijken. Elke link telt als het ware als een 'stem' voor de website waar naar gelinkt wordt.

Belang externe links

Aangezien externe links erg belangrijk zijn om hoog te ranken in de zoekmachines is het van belang je SEO-activiteiten hierop af te stemmen. Externe links wegen voor zoekmachines zwaar mee in de ranking omdat zij een indicatie zijn van de populariteit van de website. Immers, wanneer websites naar een andere website linken moet dit met een goede reden zijn. Daarnaast geven externe links door middel van de anchor tekst de relevantie van de website aan.

Natuurlijk linkprofiel

Sinds de Penguin update van Google in 2012 is er veel veranderd t.o.v. externe links. Was het daarvoor belangrijk zoveel mogelijk links te verkrijgen met een bepaalde anchor tekst, is het sindsdien belangrijk om een breed, natuurlijk linkprofiel en zo relevant mogelijke links te creëren. Hierbij is het nog steeds belangrijk om (veel) externe links te verkrijgen maar zoekt Google ook naar een verband in de links. Ook zijn zogenaamde ABC links belangrijker aan het worden. Waarbij site A naar site B linkt, B naar C en C naar A. Google ziet het verband en weet dat alle drie de sites relevant voor elkaar zijn en zal dit ook meenemen in de ranking van de sites.

C-blocks

Een ander belangrijk aspect van externe links is het aantal linkende C-blocks naar je website. Een C-block wordt gevormd door een cluster van IP-adressen, wat er op duidt dat de links uit één C-block afkomstig zijn van bijvoorbeeld dezelfde hosting partij. Logischerwijs is het aan te bevelen zoveel mogelijk C-blocks te creëren; wanneer je veel externe links van dezelfde C-blocks hebt komt dit onnatuurlijk over. Het is dus beter om 30 externe links van 10 C-blocks te hebben dan 50 links van slechts 1 C-block.

Linkbuilding

Om externe links te verkrijgen (linkbuilding) kunnen vele activiteiten uitgevoerd worden. Allereerst kun je je site aanmelden bij relevante startpagina's, webgidsen, telefoongidsen enz. Ten tweede kun je door middel van het plaatsen van interessante content links creëren omdat mensen de content op je website vermelden. Ten derde kun je bij interessant nieuws een persbericht schrijven, ten vierde kun je links creëren door actief deel te nemen aan discussies op bijvoorbeeld blogs en fora, ten vijfde kun je een gastblog schrijven op een andere site en tot slot zijn er nog veel meer creatieve middelen!

Nofollow tag

Een link kan ook worden voorzien van een nofollow tag. Hierbij weet Google dat deze link als het ware niet hoeft te worden geteld als een 'stem' voor die website.

Link analyse tools

Er bestaan een aantal goede link analyse tools om je eigen linkprofiel of dat van concurrenten te onderzoeken. Een tweetal voorbeelden zijn Ahrefs en Open site explorer.

job-image
Dynamisch commissiemodel
11 mei 2016
Lees Meer
job-image
Cookietijd
04 mei 2016
Lees Meer
job-image
Widgets
27 april 2016
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl