Website navigatie

Met de website navigatie bedoelen we de manier waarom de site is ingedeeld, dus de menustructuur. Iedere website heeft zijn eigen structuur waarmee de bezoeker door de site kan navigeren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een menubalk waarin hoofdcategorieën opgenomen zijn. Deze hoofdcategorieën bevatten vaak een drop-down menu waarin weer subcategorieën weergegeven zijn. Op deze manier wordt de bezoeker steeds een stukje ‘dieper’ de website in gestuurd, tot het punt waar hij gevonden heeft wat hij zoekt.

Opbouw van de navigatie

Zoals we hierboven al aangeven bestaat de navigatie (meestal) uit verschillende niveau’s. Het bepalen en indelen van pagina’s op deze niveau’s is een essentieel onderdeel. Een bezoeker heeft immers een verwachtingspatroon van waar hij iets terug denkt te vinden. De eerste keuze die hij moet maken, is binnen welke hoofdcategorie het product waar hij naar opzoek is valt. Wanneer deze keuze al lastig is, dan zal men snel de website verlaten. Mocht de hoofdcategorie ook subcategorieën bevatten, dan is hier dezelfde keuze van toepassing. Ook hier kan je de bezoeker kwijtraken wanneer hij niet kan vinden wat hij zoekt.

Vakjargon in de navigatie

Het indelen van de categorieën is een eerste stap in het opzetten van een duidelijke site-structuur voor een webshop. Vervolgens moeten de categorienamen duidelijk zijn voor een bezoeker. Zo zou het voor kunnen komen dat je binnen bepaalde branches te veel vakjargon gebruikt. Wellicht spreek je intern over bepaalde termen, die een consument niet hanteert. Het is belangrijk dat je altijd uitgaat van de termen die je bezoeker gebuikt. Dit is natuurlijk niet alleen van belang voor je navigatie, maar ook voor je zoekwoordkeuze per pagina (ten behoeve van SEO). Om deze termen te achterhalen zou je zoekwoordonderzoek kunnen doen.

Interne zoekfunctie

Ook de interne zoekfunctie in je webshop is een vorm van navigeren. Wanneer een bezoeker naar een specifiek product op zoek is, zal er regelmatig gekozen worden om de zoekfunctie te gebruiken. Ook hierbij zal de consument wellicht andere termen gebruiken dan dat de product(beschrijvingen) bevatten. Mocht een consument zoeken op een product dat je niet in je webshop hebt, zorg er dan voor dat er in ieder geval een alternatief geboden wordt. Ook voor het zoekwoordonderzoek kan de interne zoekfunctie interessant zijn. Wanneer je de gebruikte zoektermen gaat analyseren kom je er wellicht achter dat je te veel vakjargon gebruikt en de bezoeker dus op een andere manier zoekt. Geen tijd voor uw online marketing? Neem dan contact met ons op!

job-image
Dynamisch commissiemodel
11 mei 2016
Lees Meer
job-image
Cookietijd
04 mei 2016
Lees Meer
job-image
Widgets
27 april 2016
Lees Meer

Nieuwsbrief

MEER WETEN? STEL ONS JE VRAAG!

+31 85 2100 818 info@evoworks.nl